dilluns, 21 d’abril del 2014

Chuponas y Guarronas

Perdoneu pel titular, però és que no he trobat al Pompeu la traducció al català d'aquesta terminologia ciclista per descriure els problemes mecànics de les nostres bikes (en Pompeu no era de bicicleta, li agradava més el monopatí).

Després de la sortida fallida d'ahir i amb la previsió amenaçant que havien fet els homes del temps, vaig proposar de fer-ne una de ràpida, més que res per treure'ns el neguit de tants dies sense pedalar.

A les set en punt ja hi eren al PIR en Manolo, el Cristobal que havia oblidat de portar el casc i l'Efren amb la roda desinflada. Començàvem bé!!

Per no perdre el costum, m'he presentat passats 5 minuts de l'hora convinguda. Resolt el tema del casc, (pontelo/ponselo) sorgia el gran dubte, on anem a inflar la roda? Estava caient una espècie de xirimiri que no convidava a fer grans rutes (la idea original era fer La Llarga), a la benzinera de La Creu (la BP) la maquina d'inflar rodes estava espatllada, i baixar fins a la Repsol no ens feia gaire gràcia.

Així que l'opció de desviar-nos a Can Dalmases semblava una bona alternativa, i així ens estalviàvem la pujada de l'EADA. Bé, d'aquesta observació en Manolo no ha fet cas, perquè al arribar a la Font del Códol ha enfilat cap amunt fins a l'esplanada del planeta de los simios (així és com anomenàvem de joves a l'esplanada que hi ha a la carena de Serra Alta).

Des d'allà hem baixat per inflar tranquil·lament la 29” de l'Efren, gràcies al Manolo, que era l'únic que portava monedes per la màquina.

Des de Can Dalmases se'ns ha acudit de reprendre la ruta original, fent drecera per camins que habitualment no ciclem. Ha estat una bona idea, camins que transcorren pel mig del bosc, amb la terra humida, amb un parell de trams tècnics en els que ens ha calgut posar el peu a terra, però que, ens han fet sentir l'esperit de la BTT.

Per si ho voleu repetir, aquí us deixo el detall de la ruta:

Quan enfilàvem la pujada des de les granges de Can Cairot (les del costat del gos que no para de bordar) és quan la meva BH s'ha posat melosa i m'ha començat a fer la chupona.

Chupona: acció per la qual la cadena no es desenganxa del plat (queda xuclada) i trava el pedalier al embolicar-se sobre aquest. Normalment es deu a un desgast de les dents del plat que fan una rebava que arrossega les baules. L'efecte s'aguditza en presència d'aigua, que fa una pasta amb el líquid lubricant i el fang.

Com que estat a punt de caure un parell d'ocasions, m'he hagut d'oblidar del plat petit i he fet tota la pujada amb el plat mitjà.

Al coll del Bruc, l'Efren m'ha dit que a la seva 29” li passava el mateix. Impossible, si només té un any! Llavors hem fet l'anàlisi en detall de la transmissió. El veredicte estava clar: li feia la guarrona.

Guarrona: acció per la qual la cadena, pedals, canvi, desviador no funcionen com estaven dissenyats, provocant reaccions inesperades (canvis aleatoris, enganxades de cadena, rodes desinflades, etc.). Aquest efecte es produeix per una manca de manteniment total de la bicicleta, excés de fang acumulat, inexistència de líquid lubricant. Imputable 100% al rider (que hauria de perdre tots els punts a la classificació).

Tot i la pluja, hem fet el corriol que transcorre paral·lel a l'autovia, on la flora autòctona ens ha premiat amb una neteja de cutis i cames.

A les onze del matí, la feina estava feta, només calia rentar les bikes i cap a casa.

A mi m'han sortit aquestes dades:

Distància: 42 km
Ascensió acumulada: 791 m
Velocitat mitjana: 12 km/h

I els punts:
Manolo: 84
Cristobal: 84
Efren: 84

Ferran: 84

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada